Dinsdag 7 Februari hadden wij een optreden in Flat Kerkelanden in Kerkelanden Hilversum.

Dinsdag 7 Februari hadden wij een optreden in Flat Kerkelanden in Kerkelanden Hilversum

Het programma was afwisselend serieus tot meezingers.
Het was niet echt druk maar de bewoners die er waren hadden er echt zin in en deden vrolijk mee.

Een Sinterklaas-verhaal gebaseerd op ons muziekprogramma die we bij verzorgingshuizen gebruiken

Een verhaal van en door Marit Ruijsendaal

Zoals elk jaar kwam de Sint dit jaar weer naar Nederland om daar zijn verjaardag te vieren. Vol goede moed vertrok hij met de boot naar Nederland, maar eenmaal daar aangekomen was het zo’n drukte, de Sint moest er even tussen uit! Hij pakte de reisgids en zocht een mooie plek om te kamperen in een mooi natuurgebied. Na een tijdje bladeren viel zijn oog op een hele mooie foto van een rivier de Eger. Daar wilde hij heen! Daar zou hij zijn tentje neer zetten, hij wist nu al dat hij zich daar helemaal thuis zou voelen! Het voelde als zijn Egerland Heimatland.

De Sint is een oude man, en dus besloot hij om hulpPiet mee te nemen voor de veiligheid. Samen gingen ze op pad met de auto. Misschien hadden ze wel beter een Tomtom mee kunnen nemen, want na ongeveer een uurtje gereden te hebben waren ze verdwaald. Ze besloten door te rijden en maar te kijken waar ze uitkwamen want de Sint maakte het niks meer uit, als hij maar even weg was van alle drukte. Na nog een paar lange uren gereden te hebben kwamen ze uit in een mooi stadje in Tsjechië Chodoun. Hier vonden ze het wel leuk, ze zochten een hotelletje om de nacht door te brengen, zetten daar de radio aan en hoorde op de radio een liedje over deze mooie stad genaamd; Chodounska.

Na een nacht lekker geslapen te hebben zijn de Sint en zijn Piet ’s ochtends al vroeg opgestaan om informatie te vragen bij de receptie en te reizen terug naar Nederland. Van het hotelpersoneel kregen ze de tip om tijdens de reis een bezoekje te brengen aan het plaatsje Gablonz om daar te kijken naar de “Gablonzer Perlen”

Zoals elke man dachten Sint en Piet dat daarmee de mooie meisjes bedoeld werden. Daar hadden ze wel zin in! Eenmaal daar aangekomen was het een grote teleurstelling dat het ging over de glasindustrie in plaats van de mooie meisjes. Nog meer teleurstellingen, de Sint was radeloos, hij wist niet meer wat hij moest doen. Dus wat hij deed, hij vroeg advies aan de sterren! Ich habe die sterne gefragt.

Zelfs van de sterren kreeg hij geen antwoord. Dit maakte de Sint helemaal verdrietig. Chagrijnig mompelde hij tegen Piet dat thuis de sterren veel mooier zijn. Hij mist zijn Sterne der Heimat.

Ze besloten maar weer terug te gaan naar Nederland, en de droom van hun vakantie maar op te geven. Ergens in een benzinestation langs de snelweg kochten ze een landkaart en zo konden ze weer naar Nederland rijden. Ze reden dag en nacht overdag genoten ze van het zonnetje wat zich soms heel voorzichtig even liet zien, en ’s nachts keken ze vooral naar de mooie zilvere maan. Silver moon

Onderweg genoten ze van de weilanden, heuvels, bloemenvelden en al het andere wat ze tegenkwamen. Wat was dit een mooie route! Op het moment dat alles er weer een beetje positiever uit begon te zien, ontdekte de Sint iets vervelends. Er was noodweer op komst met veel wind.
Zelfs dat was mooi hier, ze reden langs een veld waar PRACHTIGE rozen groeiden die met elke windvlaag mee deinde. Soms ging het harder waaien, en dan was het maar hopen dat deze prachtige bloemen niet kapot zouden gaan, maar zodra het weer eventjes windstil was stonden ze gauw weer mooi recht. Rosen im Wind

Na weer een dag gereden te hebben konden ze niet langer zitten, Piet nam de afrit naar de parkeerplaats en daar stapten ze even uit. Daar verderop stond een klein cafeetje, net over de Nederlandse grens. Ze stapte naar binnen en namen plaats aan de bar. Ze bestelde allebei een biertje en luisterden naar de muziek. Na 2 biertjes voor de Sint en een cola voor Piet, begon de Sint een beetje onrustig te worden, hij had wel zin om te dansen. Het was inmiddels al rond middernacht, en dus tijd voor een leuke polka. Tanze mit mir in den morgen.

Nadat de Sint helemaal is los gegaan nam hij nog een paar biertjes dat had hij gemist zeg! Na nog 4 biertjes besloot Piet dat het tijd was om te gaan, hij tilde de stom dronken Sint in de auto en terwijl hij de parkeerplaats afreed zwaaide hij door het raampje en zei zachtjes in zichzelf; “Dag cafétje, bedankt voor de gezellige avond! Wir sehen uns wieder!”

Daarna ging alles erg snel, na nog maar 2 uurtjes gereden te hebben waren Sint en zijn Piet weer terug in het grote Pietenhuis waar Sint zijn kater kon uitslapen. Piet kon niet slapen van alle opwinding, hij had nog zoooo veel te vertellen! In de slaapzaal deelde hij al zijn belevingen met de andere Pieten, en stelde voor om de andere Pieten eens een impressie te geven van waar ze geweest zijn door middel van muziek. Het was zaterdag avond, en hij wist dat de G.E.M. ergens zouden spelen zondag, hij zou iedereen meenemen. Na een lange nacht en toch nog een paar uurtjes geslapen te hebben werd Piet weer wakker en riep vol enthousiasme; “Heut spielt die Blasmusik!”

Alle Pieten schrokken wakker en waren ook meteen dol enthousiast om mee te gaan. Onderweg vertelde ze elkaar allemaal verhalen om de tijd te doden, het was een heel eind rijden. Tot muziek Piet met een verhaal kwam over een lied wat hij pas had gehoord. Het ging over een Russische vrouw waarvan haar geliefde gesneuveld was in een oorlog. Overal waar ze kwam zag ze iets van hem terug in de dingen om haar heen. Man wat was dat zielig! De naam van haar geliefde? Suliko!

Aangekomen in Hilversum verzonnen de Pieten een manier om mee te kunnen luisteren naar de G.E.M. , ze konden natuurlijk niet zomaar in de zaal gaan zitten, dat valt veel te veel op! Ze kropen gezellig met zijn allen in de schoorsteen en hebben daar samen zitten luisteren naar de geweldige muziek! Er was een liedje wat zo rustig begon dat hulpPiet er zelfs van inslaap viel, wat een heerlijke muziek! Wat hij alleen nog niet wist, was dat hij al snel weer wakker zou schrikken. Böhmischer Diamant

Na een geweldige middag gingen alle Pieten met een tevreden gevoel naar huis. Er ging een hele nieuwe wereld voor hun open! Ze voelden zich net Kinderen van de Eger. Wir sind Kinder von der Eger

Ondertussen ligt Sinterklaas nog steeds op bed te slapen, hij droomt over vroeger toen hij in Nederland kwam, over hoe het IJselmeer toen nog een zee was, maar hoe heette dat ook alweer? Hij weet dat er een liedje over is, maar hij kon maar niet op de naam komen. Hij besloot nog even verder te slapen totdat hij weer helder genoeg kan nadenken om het zich te herinneren. Misschien weet u hoe het heet?

JAAAA! Dat was natuurlijk de Zuiderzeeballade door uw hulp herinnert de Sint het zich weer!

Sinterklaas kijkt op de klok; “O nee! Is het al zo laat?” hij moest opschieten! Zijn paard stond al klaar om te vertrekken naar Amsterdam om daar wat handjes te schudden van kinderen, onderweg kwamen ze langs een bloemenwinkel en daar stopten ze even. Sint wilde tulpen kopen, de tulpen waar hij zoveel over gehoord heeft. Echte Tulpen uit Amsterdam!

Als hij in de bloemenwinkel staat, hoort hij een heel raar en hard geluid. Het was zijn wekker. Het was allemaal een droom, Duitsland, Tsjechië, het gezellige cafétje, het was niet echt. Het was een droom. Een Böhmischer Traum.

Optreden kapellenfestival in Edam op 29 oktober. Marit Ruijsendaal aan het woord

Wij zijn uitgenodigd door de kaaskapel om te komen spelen in Edam. Nou dat was gezellig! We hebben lekker geluisterd naar alle andere , en natuurlijk zelf ook wat gespeeld. We kwamen wel een beetje in tijdsnood, en hebben 1 of 2 nummertjes niet kunnen doen, maar buiten dat was het een groot feest. Ook hebben we alle kapellen samen gespeeld dat vinden veel muzikanten erg leuk om te doen. Kaaskapel, bedankt voor de leuke uitnodiging.

Optreden St Joseph

Hieronder leest u de beschrijving van Sylvia over ons laatste optreden!

Zaterdag 22 oktober hadden we in het wooncentrum St. Joseph een optreden. Het was niet eerste keer dat wij daar speelden. De ruimte is erg klein maar wel gezellig. Met passen en meten konden we dan zitten. De verzorging was prima koffie en frisdrank naar keuze. Ook gingen er regelmatig schalen rond met mini snacks. Het publiek was enthousiast soms iets te maar ja het is hun middag. Net zo als de vorige optreden heeft de kapelmeester ons weer voor gesteld. Ondanks dat er verschillende muzikanten net terug waren van vakantie zat de sfeer er goed in en is er prima gespeeld.

Op 28 september 2016 hebben we gezellig opgetreden in Zorgcentrum Emtinckhof in Loosdrecht

Hieronder leest u de beschrijving van Marit!

Jaaaaa, was dat even gezellig. Spelen in de Emtinckhof in Loosdrecht! Het was reuze gezellig, er werd in de zaal lekker meegedeind, geklapt, gezongen, en gelachen om het praatje tussendoor. Ook voor de muzikanten was het een geslaagd optreden. Er werd zelfs gevraagd om een toegift. Ook zijn wij weer een ervaring rijker, doordat iemand uit de zaal vroeg of we ons wilden voorstellen, nou dat was leuk! Kortom: weer een geslaagd optreden.

Op 25 september 2016 hebben we een leuk optreden gehad op de laatste zomerdag van deze herfst in het Lopes Dias

Ondanks het mooie weer hadden we vandaag toch weer een mooie gevulde zaal met publiek. Dit maakt het spelen voor ons leuk. Aan de bezoekers: Fijn dat u er was!

Kapelmeester Cees Westers had er vandaag duidelijk zin in en heeft met veel passie zijn kapel tot mooi spel weten te bewegen.

Vandaag is ook Cees Ranzijn weer gaan spelen. Cees was er enige tijd uit ten gevolge van ziekte. Tot afgelopen vrijdag was het niet duidelijk of hij vandaag wel mee mocht doen van zijn artsen. Gelukkig voor de kapel mocht hij dat. Het voelde goed en het hoorde goed dat Cees weer achter ons zat.

Eigenlijk denk ik dat deze twee Kezen voor een groot deel verantwoordelijk waren voor een hele mooie muziekmiddag.

(Maar waarom moet het na de muziek nu gaan regenen?)

Mooi en gewaardeerd optreden gedaan op 5 april 2016 in Verpleeghuis Gooizicht

We hebben 5 april weer een mooi optreden mogen brengen in Verpleeghuis Gooizicht in Hilversum.
Het optreden ging wat haperig van start omdat één van onze leden niet de juiste muziek bij zich had. In allerijl is gezocht naar een reserveboek. En het boek is gevonden. Slechts iets te laat ging het concert van start
Wij hebben ons uiterste best gedaan om dit concert toch weer een success te maken. En dat is gelukt Kijkt U maar eens naar deze mooie beoordeling door de bewoners van Gooizicht op de volgende pagina: Documenten des Oordeels

 

Sylvia's dromen over en tijdens een optreden!

Hiernaast een verhaaltje van Baritonnesse Sylvia over de speellijst die de GEM gebruikte in 2015 bij optredens bij verzorgingshuizen
 1. Prager Leben
 2. Im Schönen Prag
 3. Egerländer Perle
 4. Bömischer Diamant
 5. In der Waldschenke
 6. Dorfglocken
 7. Tango Souvenirs
 8. Heut spielt die Blasmusik
 9. Izabel
 10. Schneewalzer
 11. Darinka
 12. Amselpolka
 13. Wir sind kinder von der Eger
 14. Prerovanka of Lotchen polka
 15. Ein Lied aus der Heimat
 16. Winterrosen
 17. So Wie es war
 18. Zuiderzeeballade
 19. Tanze mit mir in den Morgen
 20. Rosen Im Wind
 21. Tulpen uit Amsterdam
 22. Bömischer Traum
 23. BisBald

Ha eindelijk vakantie. Het wordt tijd om van het Prager Leben te genieten. Nadat de koffer was ingepakt en ik een goede reis had gehad kwam ik Im Schönen Prag aan daar besloot ik eerst een lekkere wandeling te maken. Onderweg liep ik langs een juwelier die Egerländer Perle verkocht, maar het mooiste was toch wel de Bömischer Diamant die lag te schitteren in de zon.

Gauw had ik de stad verlaten en liep het bos in.
Na een stevige wandeling zag ik eindelijk in de verte een houten gebouw staan wat de naam In der Waldschenke droeg. Vlak voordat ik naar binnen ging hoorde ik in de verte de Dorfglocken spelen. aandachtig bleef ik luisteren. Eenmaal binnen bestelde ik wat te drinken. De muziek die op de achtergrond speelde was een potpourie van allerlei Tango Souvenirs. Het was gezellig druk daar binnen en een plaatselijk blaaskapel was bezig hun spullen neer te zetten voor een optreden. Al snel kwam de aankondiging door een vrouw in een kleurige jurk. Ze opende het concert met beste aanwezigen Heut spielt die Blasmusik.

Inmiddels was ik erachter gekomen dat die vrouw Izabel heet. De stemming zat er snel in. Ze begonnen met de Schneewalzer. Ja die was wel bekend. Het laatste nummer wat ze speelde voor de pauze was Darinka.

Na de pauze begonnen ze met de Amselpolka nou volgens mij waren ze een letter vergeten want er kwamen zoveel pullen bier voorbij. Nadat ze het laatste nummer gespeeld hadden ging ik weer terug naar mijn hotel. Onderweg begon ik het lied Wir sind kinder von der Eger te zingen. Waarom weet ik ook niet. Kwam zo maar in mij op.

Eindelijk was ik weer terug in het hotel en daar hoorde ik mensen praten over Prerovanka en Lotchen polka. Al snel kwam ik erachter dat dat allebei het zelfde polka was maar… het schijnt Ein Lied aus der Heimat te zijn.

Toen we aan tafel zaten voor het avond eten vroeg ik: “Wat zijn dat toch voor mooie bloemen?” Mij werd verteld dat het Winterrosen zijn. Kreeg een hele uitleg erover. Begreep er niet veel van het enige wat ik er uit haalde was So Wie es war. Ja vroeger zouden ze iets bedoelen zoals de Zuiderzeebalade? dat is toch ook van vroeger. Tijdens het eten werd Tanze mit mir in den Morgen gespeeld. Het was warm in de eetzaal en eindelijk werd er een raam opengezet. De roosjes in de vaas wiegde zachtjes heen en weer. Geweldig Rosen Im Wind.

Raar eigenlijk dat er in veel streken en landen een bloem centraal staan. Wij hebben Tulpen uit Amsterdam. Na een vermoeide dag ging ik naar bed waar ik al snel in slaap viel. De volgende ochtend werd ik wakker in mijn eigen bed.

Hmmmmm het was dus geen vakantie maar een Bömischer Traum. Kon dus gewoon de dagelijkse dingen weer doen. Nou ik kon nog 1 ding bedenken BisBald droom.

Gezelligheid in de binnentuin

Reactie op optreden bij de Zandzee in Bussum

Op 11 april stond er een optreden gepland van de Egerländer Musikanten. Je denkt dan misschien: er komen enkele muzikale gasten die leuke liedjes uit de bergen spelen.

Niets is minder waar. Er kwam een gezelschap van zo'n twintig dames en heren met een grote variatie aan muziekinstrumenten de Zandzee binnen, alwaar op de 5e etage is de feestzaal Vifesta de zaal was volgestroomd met bewoners en bewoonsters van De Zandzee, waarvan een aantal ook hun eigen gasten hadden mee genomen.

Deze mensen treden gratis op en ze komen echt niet allemaal uit het Gooi. Ze reizen door het hele land, ik hoorde dat iemand uit Zeeland kwam en ook was er iemand uit Almelo! Petje af hoor.

Deze blaaskapel speelde de sterren van de hemel met hun Oostenrijkse en Tsjechische muziekstukken, het was een feest om naar te luisteren en niet te vergeten te kijken. Mooie outfit, een dirigent met veel humor, kortom een zeer geslaagde muzikale avond.

Jeanette de Brauwer (Zandzee)

Belevenissen in en met de GEM

Beste,

Het laatste optreden op 18 maart van de gooische egerlander muziekanten was geweldig!

De muziek was leuk en de loterij was geweldig!

Wat vooral leuk is is dat ze dan walsen dan polkas en dan marsen spelen.

Dat zorgt dus voor afwisselling.

In buurthuis de Koepel vind ik het ook heel leuk.

Vooral de mensen van de bar zijn heel aardig!

Met dit bericht hoop ik dat veel meer mensen komen kijken naar de optredens van het g.e.m komen kijken!!!

Groetjes : Marit Ruijsendaal ( 9 jaar).


Noot van de webbeheerder: Alhoewel bovenstaand verhaal is geschreven door een jeugdige enthousiaste dame, zijn de optredens voor alle lagen, gezindten en leeftijden van de samenleving te bezoeken en te beluisteren. Zie de optredenlijst waar wij de komende tijden onze opwachting maken.

Heeft U/Heb jij leuke verhalen over de GEM, laat dan een bericht achter in het gastenboek of stuur mij een mail.